Musta antologia ja tulevat julkaisut

Ensimmäinen uusrahvaanomainen julkaisu on nyt ladattavissa ilmaiseksi pdf-muodossa. Musta antologia aloittaa värikoodattujen miniantologioiden sarjan, ja sisältää seitsemän lyhyttä tarinaa niin uusilta kuin muissa yhteyksissä jo tutuiksi tulleilta kirjoittajilta.

Antologiasta muodostui puolivahingossa eräänlainen matka pimeydestä valoon. Avausnovelli, Samuli Antilan Silmäpuoli kuningas, kertoo valtakunnasta, jossa meidän arkipäiväisinä pitämämme aistit eivät ole itsestäänselvyys, ja aistihavainnot ovat oleellisessa osassa myös Jussi Katajalan seikkailukertomuksessa Fineuksen valinta. Toinen keskeinen teema, tahallinen tai tahaton kehonmuokkaus, jatkuu Markus Harjun groteskin lämminhenkisessä perhetarinassa Silvotut, ja samankaltaisia aiheita sivuaa Markus Koskimiehen cyberpunk-romanssi Runkku ja Hopee.

Perheteemaa jatkaa Mixu Laurosen Sielun veljet, tarina erikoisista veljeksistä ja heidän ongelmallisesta suhteestaan. Lisää synkän tulevaisuuden visioita taas nähdään allekirjoittaneen novellissa Liisa Joutomaalla, joka käsittelee yhtä kirjoittajansa suosikkiaiheista, nuoren tytön herkkää kasvua naiseksi. Antologian päättää Tarja Sipiläisen Vieraalla maalla. Tässä novellissa valontuoja saapuu pimeyden keskelle, mikä ei lopulta ole kenellekään osapuolista aivan ongelmatonta. Omanlaisekseen uusrahvaanomaiseksi fiktioksi voinee luokitella myös allekirjoittaneen laatiman esipuheen, jossa käsitellään nykykirjallisuuden kapea-alaisia ihanteita.

Musta antologia ei toki jää vuoden viimeiseksi julkaisuksi. Kustannus Hauenleuka julkaisee kevään kuluessa Valkoisen antologian, joka ilmestyy painetussa muodossa. Kirjoittajat ovat pääosin samoja kuin Mustassa antologiassa – Katajala, Sipiläinen, Lauronen, Antila ja Harju sekä allekirjoittanut – mutta lisäksi antologiassa debytoi nuori lupaava kirjoittaja Alpo Leppänen. Myös kolmas, jonkin verran laajempi antologia on suunnitteilla, joskin julkaisuun liittyvät yksityiskohdat ovat vielä neuvottelun alla, ja kevään mittaan aloittaa ilmestymisensä myös Uusrahvaanomaisia tarinoita-nettilehti, jonka ensimmäiseen numeroon on jo saatu kiitettävästi materiaalia niin uusilta kuin spekulatiivisen fiktion piirissä aiemminkin vaikuttaneilta kirjoittajilta.

Vuodesta 2011 uhkaa siis tulla erittäin uusrahvaanomainen!

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Paluuviite: Toimittajan spekulatiivinen lokikirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: