Bill – Linnunradan sankari

Siitä on jo vuosia kun kotikirjastoni scifi-hyllyä penkoessa käteeni osui räikeän värinen pehmeäkantinen teos, jonka kannessa lihaksekas avaruusjääkäri ja vanhanaikaisen kurvikas neito kamppailivat inhottavan lonkerohirviön otteessa. Kirja oli nimeltään Bill – Linnunradan sankari mauttoman mielihyvän planeetalla, ja se näytti lupaavan seksiä, väkivaltaa ja seikkailua. Ja sitä se myös tarjosi.

Pulp-kirjallisuus oli tuolloin minulle tuntematon käsite, mutta jokin maailmankaikkeuden fiktioharrastajien kollektiiviseen muistiin yhteydessä oleva osa aivoistani tiesi kertoa minulle että juuri sellaista olin lukemassa. Tai tarkalleen ottaen pulp-parodiaa ryyditettynä sodanvastaisella kritiikillä ja vähemmän hienovaraisilla viittauksilla tunnetuihin scifi-teoksiin, mutta yhtä kaikki, kyseessä oli häpeämättömän viihdyttävää seikkailua joka ei pyydellyt anteeksi toistoa ja suoraviivaisia ratkaisuja. Kunnon muussia siis.

Bill, vasten tahtoaan värvätty maanviljelijä jolla on kaksi oikeaa kättä, torahampaat ja oikkuileva jalkaproteesi, vierailee seikkailujensa aikana mm. pullotettujen aivojen planeetalla, robottiorjien planeetalla, sekä törkeän räikeässä mutta jännittävässä Alien-pastississa zombievampyyrien planeetalla, kiskoen viinaa ja huumeita suruunsa aina kun mahdollista, ja saaden välillä maistaa rakkauden suloista hedelmää, ennen kuin se kiskaistaan tylysti pois hänen ulottuviltaan.
Kaiken aikaa Bill on pelkkä pelinappula galaktiset mittakaavat omaavassa sodassa, jota ihmiskunta käy rauhanomaisia loilaaja-liskoja vastaan ilman mitään muuta syytä, kuin pitääkseen aseteollisuuden rattaat pyörimässä.

Pinnaltaan höttöisen viihteellisistä vaikuttavista kirjoista onkin helppo löytää paljon syvällistäkin sanomaa, mutta sitä ei hierota lukijan naamalle. Syvällä alkoholin nakertamissa aivoissaan Bill kyllä tiedostaa että sota on väärin, mutta kaikki hänen vähäinen keskittymiskykynsä menee hengissäpysymiseen ja seksin vonkaamiseen huimien ja masentavien seikkailujen tiimellyksessä.

Olen lukenut kaikki suomennetut Bill-kirjat vähintään neljä kertaa, ja metsästänyt toistaiseksi tuloksetta suomentamattomia teoksia, koska tällaista kirjallisuutta ei olla kirjoitettu enää aikoihin.

Vaan ehkä tullaan vielä kirjoittamaan! Se on ainakin oma tavoitteeni Uusrahvaanomaisen Spekulatiivisen Fiktion kirjoittajana – kasvattaa lisää häpeämätöntä roskaviihdettä menneiden vuosikymmenien pulp-mullasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: