URS-raportti Finnconista

Turun Finncon-Animecon 2011 sujui uusrahvaanomaisen spefin kannalta varsin mainiosti, vaikka pieniä kömmähdyksiäkin luonnollisesti sattui. Mutta kömmähdyksistä oppii, ja seuraavassa conissa tietää ainakin, mitkä asiat voi hoitaa toisella tavalla.

Finncon alkoi allekirjoittaneen osalta jo perjantaina yhdeltätoista, kun Turun Sanomien Katariina Norontaus haastatteli minua ja Tutka ry:n Pasi Karppasta conissa ilmestyneen Pimeyden reunalla -antologian tiimoilta. Haastattelu sujui hyvin, joskin siihen liittyi eräänlainen ironinen loppunäytös. Karppanen nimittäin antoi haastattelussa toimittajalle paperimuotoisen tiedotteen, jotta ihmisten ja seurojen nimet varmasti tulisivat lehteen oikein, koska etenkin pitkillä seurojen nimillä on taipumusta päätyä mediaan hieman virheellisessä muodossa. No, kuinka ollakaan, iltabileissä tapasin toimittajan ja esittelin hänet antologian kirjoittajille – tietysti väärällä nimellä… Ensimmäinen ”mental note” onkin tehdä lunttilappu eri yhteistyötahojen nimistä.

Varsinaista URS-ohjelmaa perjantaina ei vielä ollut, joskin kävin puhumassa kirjoittamisesta kirjailija Saara Henrikssonin kanssa, missä yhteydessä myös käytin tilaisuutta hyväkseni ja promotoin URSia kuulijoille. Ja palkittiinhan minut sekä toinen URS-kirjoittaja Samuli Antila Nova-kilpailussa sijoilla 7. ja 8. Lisää palkintoja URS-väelle oli toki luvassa vielä myöhemmin.

Perjantai-iltana pidettiin pienimuotoinen antologian julkistamistilaisuus ravintola Koulussa. Kirja herätti varsin paljon kiinnostusta, mutta käytännön syistä (kapakkaympäristö) emme tuoneet paikalle myytäviä kirjoja, mikä oli hienoinen virhe – koska niitä kyllä paljon kyseltiin, ja myyntiä olisi varmasti ollut. Seuraava mental note siis onkin, että julkistamistilaisuus on syytä pitää conin aikana ja conialueella. Tällöin myös kaikki kirjoittajat todennäköisesti ovat paikalla ja voivat signeerata myydyt teokset saman tien, eikä ostajien tarvitse metsästää heitä ympäri conialuetta (vaikka nimikirjoituksenmetsästys toisaalta varmasti toi oman jännityksensä). Puhumassa olimme tälläkin kertaa minä ja Karppanen, juttelimme mukavia yleisölle ja lopuksi kättelimme kuin Kekkonen ja Breznev – jääköön lukijan mielikuvituksen varaan, kumpi oli kumpi.

Lauantaina oli sitten vuorossa päivystämistä Suomen Tieteiskirjoittajien ja Tutka ry:n myyntipöydissä sekä lisää palkinnonjakoja. URS-kirjoittajat Jussi Katajala ja Markus Harju sijoittuivat Tähtivaeltajan novellikilpailuissa sijoille 2. ja 5., ja Atorox-palkinnonjaossa minä ja Katajala otimme sijat 7. ja 4. Oma kilpailumenestykseni jäi kokemuspohjaani nähden varsin vaisuksi, mutta Katajalan voittokulku jatkui vielä seuraavanakin päivänä. URS-tuotteita meni myös kaupaksi kiitettävän hyvin, etenkin uusi antologia kiinnosti ihmisiä ja ”Aina ei voi tiivistää”-pinssit taidettiin myydä loppuun jo lauantaina. Paitoja, kangaskasseja ja Valkoisia antologioita ostettiin myös, joskin paitojen suhteen tuli tehtyä hienoinen virhearvio – URS ei taida olla vielä niin suuri ilmiö, että kovin monet tahtoisivat pukea ylleen paidan kaltaisen vahvan statementin, joten 50 paidan erä oli hieman liian suuri. No, onneksi ne säilyvät ensi vuoteen.

Sunnuntaina Jussi Katajala kävi pokkaamassa Ajan polut -kilpailusta kaksi kolmesta jaetusta ykkössijasta – ja olisi luultavasti vienyt enemmänkin, jos olisi lähettänyt enemmän kuin kaksi novellia. Myös sunnuntain URS-paneeli, johon osallistuimme minä, Mixu Lauronen, Tarja Sipiläinen, Samuli Antila ja Lucilla Lin, oli menestys – vedimme salin täyteen väkeä ja yleisö oli kiitettävän aktiivista ja kiinnostunutta. Esiintyjille sen sijaan sattui pieniä kömmähdyksiä, emme esimerkiksi muistaneet mainostaa kotisivuamme, kertoa mistä kirjoja saa conissa ostaa tai puhua tulevista projekteista, joita toki on jo vireillä. Lisää mental noteja siis. Yllätyksenä tuli sekin, että yleisö tahtoi kuulla URS-lukunäytteitä, mutta tämän osion Tarja Sipiläinen hoiti onnistuneesti improvisaatiopohjalta. Lukunäytteet otettiin hieman arpomalla Mixu Laurosen Prinsessa Sibyllan korvakoruista sekä allekirjoittaneen Pyörätuolimummosta, ja erityisesti mieltäni lämmitti se, että myöhemmin myyntipöydän luona minulta tultiin kysymään sitä kirjaa, jossa on se juttu siitä mummosta.

Kaiken kaikkiaan URS vaikuttaisi olevan vahvassa nosteessa. Uutta antologiaa myytiin lopulta 52 kappaletta 200 kappaleen painoksesta, mikä lienee tämän mittakaavan projektissa melkoisen hyvä saavutus, vanhoja antologioitakin meni kaupaksi 21 ja paitoja ja muuta oheistuotetta jonkin verran. Oli myös hienoa huomata, että tämä projektimme tuntui aidosti kiinnostavan ihmisiä – niin vanhoja fandom-aktiiveja kuin myös uudempia ja meille entisestään tuntemattomia. Saimme paljon kysymyksiä, kommentteja ja parannusehdotuksia, ja ainakin yksi uusi kirjoittajakin taisi ilmestyä riveihimme. Yleisesti ottaen oli myös hienoa huomata, että URSia pidettiin hyvänä juttuna ja sille tuntui olevan jopa tilausta. Sellainen antaa aina voimia jatkaa.

Hyvin sujunut Finncon ei tietenkään ole mikään syy pysähtyä lepäilemään laakereilleen, ja uusia metkuja onkin jo suunnitteilla niin pitkin vuotta kuin seuraavaa coniakin ajatellen. Jatkoa seuraa Tampereen Finnconissa 2012, siellä URS porskuttaa varmasti vielä entistä ehompana!

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. pardicie
  Hei 21, 2011 @ 14:05:13

  Saako noita paitoja näin Conien väliajalla ostaa jostain ja jos saa niin onko tarjolla naisten mallia? : )

  Vastaus

 2. Tuomas Saloranta
  Hei 21, 2011 @ 14:26:08

  Paitamyyntiä ei toistaiseksi harjoiteta suuremmassa mittakaavassa conien ulkopuolella, ellei kysyntä sitten kasva huomattavasti, mutta conista yli jääneitä paitoja voi tiedustella osoitteesta urs.toimitus(at)gmail.com. Naisten malleja tosin ei valitettavasti toimitusvaikeuksien takia saatu coniin eli niitä ei ole juuri tällä hetkellä varastossa, mutta niitäkin kyllä on tarkoitus teettää kunhan toimitusvaikeudet selkiävät. Eli mailia vaan tulemaan, eiköhän paita-asia järjesty. 🙂

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: