URS – aatteista ja politiikasta

Vaikka URS onkin pääsääntöisesti saanut hyvän vastaanoton, on silloin tällöin tullut vastaan myös soraääniä. Erityisen usein on noussut esille eräs väärinkäsitys, joka on syytä julkisesti korjata.

URS tunnetusti pyrkii olemaan konstailematonta ja perinteitä kunnioittavaa tarinankerrontaa, ja esikuviksi on nostettu muiden muassa Edgar Rice Burroughs, H.P. Lovecraft ja Robert E. Howard. Tämän ovat jotkut tulkinneet niin, että URS liikkeenä sekä URS-kirjoittajat yksityishenkilöinä kannattaisivat muutenkin konservatiivisia asenteita (”nainen pysyköön keittiössä!”), ja onpa meitä epäilty jopa rasismista, naisvihasta ja muista synkistä aatteista – ovathan mainitut kolme kirjailijaa valkoisia miehiä ja vieläpä tunnetusti rasisteja.

Tällaiset syytökset ja epäilykset on nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä syytä ottaa vakavasti. Niinpä sanon, URS-liikkeen perustajan ja julkaisujen pääasiallisen toimittajan ominaisuudessa, aivan ensimmäiseksi seuraavaa:

URS ei kannata eikä hyväksy rasismia, naisvihaa, homofobiaa eikä muitakaan viha-aatteita, vaan sanoutuu irti kaikista tällaisista aatteista ja tuomitsee ne. Kannatamme kaikkien ihmisten välistä tasa-arvoa ja vastustamme kaikenlaista syrjintää. Sekä lukijoiksi että tekijöiksi ovat tervetulleita kaikki – sukupuoleen, ihonväriin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin ominaisuuksiin katsomatta.

URS on toki poliittisesti sitoutumaton, joten kirjoittajien henkilökohtaisiin mielipiteisiin, aatteisiin tai poliittisiin kantoihin emme puutu. Emme myöskään vaadi julkaistavilta teksteiltä täydellistä poliittista korrektiutta tai minkään poliittisten tai aatteellisten raamien sisään sopimista. Esim. retrohengessä tai parodisessa mielessä voi hyödyntää vanhanaikaisiakin genretraditioita ja -kliseitä, ja myös tietoinen provosointi on sallittua. Tarkoituksemme on kuitenkin viihdyttää, ei loukata, joten selkeitä vihakirjoituksia, puhtaasti ilkeämielisiä stereotypioita tai muuten loukkaavaa materiaalia sisältäviä tekstejä emme julkaise – eikä sellaisia ole meille tarjottukaan.

* * *

Miksi URSin yhteydessä sitten usein mainitaan juuri Burroughs, Lovecraft ja Howard?

Ensinnänkin tarkoitus on käyttää esimerkkejä, jotka ovat mahdollisimman monelle tuttuja. Howardin ja Lovecraftin tuntevat ainakin kaikki genreharrastajat, ja Burroughsin luultavasti useimmat muutkin. Jos listaisimme tämän päivän tunnettuja genrekirjailijoita, etninen ja sukupuolijakauma olisivat toki paljon monipuolisempia, mutta vielä Weird Talesin kulta-aikoina maailma valitettavasti oli sellainen kuin oli, eikä URS kykene muuttamaan historiaa.

Toiseksi, kun mainitsemme esikuvia, tarkoitamme esikuvia nimenomaan kirjoittajina ja tarinankertojina. Lovecraft loi kokonaisen oman mytologian, ja hänen keskeisimmät novellinsa ja pienoisromaaninsa muokkasivat koko kauhugenreä sellaiseksi kuin se nykyään tunnetaan. Howard taas loi useita legendaarisia hahmoja, joista Conan muodostui käsitteeksi jopa valtavirtakulttuurissa, ja hänen tarinoissaan on parhaimmillaan vimmaa, jollaisen vain harva toinen kirjoittaja on onnistunut saavuttamaan. Burroughsia en ole lukenut sitten poikavuosieni, joten muistikuvani hänen kirjoistaan ovat hieman huterat, mutta hänen vaikutuksensa populaarikulttuuriin on joka tapauksessa ollut vielä kahta edellä mainittuakin suurempi.

Toki kaikki kolme olivat varsinkin meidän aikamme mittapuulla rasisteja ja sovinisteja, mikä valitettavasti näkyy myös heidän tuotannossaan ajoittain. Tämä ei kuitenkaan mitätöi heidän kirjallisia ansioitaan, eikä estä pitämästä heitä kirjallisina esikuvina – vaikka heissä yksityishenkilöinä olisi paljonkin kritisoitavaa.

* * *

Aiheesta on mahdollista jatkaa keskustelua tässä blogissa sekä URSin Facebook-ryhmässä.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Lucilla
  Lok 07, 2011 @ 18:43:18

  Millä tavalla Lovecraft oli sovinisti? En nyt ole miehen pään sisällä käynyt, mutta pelkästään naishahmojen puuttuminen tarinoissa ei tee kenestäkään sovinistia. käsittääkseni hän tuli toimeen kirjoittajapiirinsä naisten kanssa ja oli jokseenkin perhepiirinsä naisten tossun alla. Ja mitä Weird Talesiin noin yleensä tulee, yksi sen tunnetuimmista kuvittajista oli nainen ja lehteen kirjoittivat sekä miehet, että naiset. Ainoat joukosta jälkeenpäin kulttimainetta saanut on Lovecraft, mutta ei sekään vielä ole ilkeän patriarkaatin vika.

  Historianopiskelijana vastustan jyrkästi sitä ajatusta, että kaikki ennen jotain maagista valistunutta omaa päiväämme ennen eläneet olisivat olleet rasisteja ja sovinisteja by default. Meidän kirjalliset esikuvamme kyllä olivat, mutta eivät kaikki kirjailijat.

  Lisäksi ihmettelen vähän tämän kirjoituksen anteeksipyytelevää asennetta. Pitääko Dostojevskia fanittavien kauhistella sitä, että esikuva piti kaikkia muita paitsi venäläisiä ali-ihmisinä, vai koskeeko tällainen yliherkkyys vain ns matalan kulttuurin harrastajia?

  Vastaus

 2. Tuomas Saloranta
  Lok 08, 2011 @ 09:36:42

  Lovecraftin suhteesta naisiin en oikeastaan osaa sanoa mitään. Tosin rasismikin kaiketi näkyy lähinnä hänen kirjeenvaihdossaan, varsinaisissa novelleissa hän ei hirveän selkeästi tuo esille asenteitaan. Howard on tässä suhteessa sitten asia erikseen, tosin tämäkin vaihtelee eri tarinoissa mutta etenkin silloiseen nykyaikaan sijoittuvat tarinat ovat nykyvinkkelistä aika ronskia materiaalia (hurjin näkemäni esimerkki on Skull-Face, jossa ihan kirjaimellisesti ”mustat, ruskeat ja keltaiset rodut yhdistävät voimansa tuhotakseen valkoisen rodun”… ja onhan sitten klassinen Wings of the Night, jossa innostutaan julistamaan ”valkoisen arjalaisen soturin ylivertaisuutta kautta aikojen”). Burroughsin jutut taisivat olla vielä roisimpia, tosin hänen tuotantoaan en tosiaan ole aikuisella iällä lukenut.

  Mutta, no. Ajat olivat silloin toiset. Sadan vuoden päästä meidänkin asenteemme ovat vähintään vanhanaikaisia, elleivät jopa loukkaavia, mutta se on sitten jälkipolvien ongelma, ei meidän. Eli Howardia ja Lovecraftia (tai vaikka Dostojevskia) ei kannata nykylukijan sen kummemin kauhistella, vaan heidän tietyt asenteensa voi kuitata vain ajankuvaksi. Tänä päivänä asia on toki sitten toinen, me elämme ja myös kirjoitamme oman aikamme arvojen mukaan – tietysti niiden, jotka itse koemme oikeiksi, mikä ainakin minun kohdallani tarkoittaa kaikkinaisen tasa-arvon kannattamista sekä rasismin ja muiden ilkeyksien vastustamista. Ja uskoisin, että sama pätee meihin muihinkin, jotka URSia kirjoitamme.

  On myös hyvä muistaa, että liiallisuuksiinkaan ei pidä mennä. Jos kaikelta alkaa vaatia äärimmäistä poliittista korrektiutta ja analysoi joka tekstin puhki, ettei siellä vain olisi jotain epämääräisiä piilomerkityksiä… No, siihen URS ei koskaan lähde. Luotan tässä asiassa ihan maalaisjärkeen – kyllä ne oikeasti loukkaaviksi tarkoitetut jutut erottaa ilman kummempia analyysejakin, ja sellaista materiaalia minulle ei tosiaan ole edes lähetetty. Tokkopa sellaista nykyään hirveästi kirjoitetaankaan kuin korkeintaan jonnekin Suomi24:n kaltaisille palstoille.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: