Kirjoituskilpailun deadline tuli vastaan

Ensimmäinen URS-kirjoituskilpailu on nyt edennyt esiraativaiheeseen. Kiitämme kaikkia osallistuneita!

Kilpailun suosio oli positiivinen yllätys. Kaikkiaan kisaan lähetettiin 68 tekstiä, joista yhden lähettäjä tosin veti pois ennen deadlinea ja kaksi hylättiin pituutensa vuoksi (toinen yli 50 sivua, toinen peräti yli 200). Kaksi muuta ohjeellisen 20 sivun pituusrajan ylittänyttä tekstiä, 30- ja 38-sivuiset, päätettiin sen sijaan hyväksyä ja lähettää esiraadille. Keskimääräiset pituudet ja yhtenlasketun sivumäärän kisan sihteeri laskee myöhemmin, mutta näihin ja muihin yksityiskohtiin (suosituimmat genret ja teemat jne.) palattakoon kunhan tulokset selviävät. Nyt esiraati ryhtyy työhönsä ja alkaa karsia tuomaristolle kisatekstien parhaimmistoa.

Allekirjoittanut, URS-päätoimittaja ja -diktaattori jolla tunnetusti ei ole muuta elämää ja joka valvoo pervitiinin voimalla vuorokaudet ympäriinsä, ehti itse asiassa jo lukea läpi koko kilpailun sadon, ja tässä esitettäköön jokunen ensivaikutelma:

Kuten tällaisissa kilpailuissa aina, tekstien tasossa oli melkoisesti hajontaa. Hyviä tekstejä on paljon, eikä sen enempää esiraadin kuin tuomaristonkaan tehtävä tule olemaan helppo. Sen verran kova taso kärjessä on, että taistelu finaalipaikoista tulee varmasti olemaan tiukka, palkintosijoista sitten puhumattakaan. Surkuttelen jo nyt, että kaikkia tarinoita, joista itse pidin, ei vain yksinkertaisesti voi palkita, mutta toisaalta hyvät tekstit löytävät aina kotinsa jostain ennemmin tai myöhemmin. Harmillisesti tässä vaiheessa kisaa ei vielä voi erikseen kehua omia suosikkejaan, onhan esiraadillakin vielä yli kuukausi aikaa (muut esiraadin jäsenet eivät ole yhtä hulluja kuin minä, joten heillä kestää liki 70 tekstin lukemisessa hieman pitempään), joten hehkuttamista joutuu odottamaan Finnconiin asti.

Toisaalta myös heikompia tekstejä tuli vastaan melkoinen määrä, ja perusnegatiivisena ihmisenä kirjoitan nyt enemmän niistä, joskin toki yksittäisiä tekstejä mainitsematta. Nämä jakautuivat selvästi useampaan kategoriaan, joita toiset ovat ymmärrettävämpiä kuin toiset.

Ensinnäkin olivat tietysti tekstit, jotka olivat kieliasultaan, rakenteeltaan, idealtaan ja/tai juonenkuljetukseltaan huteria ja selvästi kokemattomien kirjoittajien lähettämiä. Tällaisten tekstien lähettämisen näen puhtaasti positiivisena asiana. Kisoihin kannattaa aina osallistua ja muutenkin tarjota tekstejään julkaisuun, vaikka kokemusta tai aiempia julkaisuja ei vielä olisikaan. Me kaikki kirjoittajat olemme olleet samassa tilanteessa, ja siitä pääsee eteenpäin kun vain sinnikkäästi jatkaa kirjoittamista ja tekstien lähettämistä. Ennemmin tai myöhemmin omat taidot kehittyvät sille tasolle, että kisoissa ja lehdissä aletaan noteerata.

Hieman hämmentävämpää oli se, että kaikki osallistujat selvästikään joko eivät ymmärtäneet uusrahvaanomaisen spefin käsitettä aivan samoin kuin minä, tai sitten eivät olleet huomanneet ottaa asiasta selvää. Kisaan tuli jonkin verran tekstejä, jotka olivat sinänsä hyviä mutta kielellisesti, rakenteellisesti tai muuten toteutukseltaan sen verran taiteellisia, ettei niitä parhaalla tahdollakaan voinut pitää uusrahvaanomaisena spefinä. Yleisimmät ”ongelmat” olivat selkeän tarinan puute sekä pirstaleinen tai muuten kimurantti rakenne. Nämä eivät toki ole virheitä, ja toisenlaisessa kisassa kyseiset tekstit olisivat voineet pärjätäkin, mutta URS-kisassa ne eivät lainkaan edustaneet sitä mitä haettiin. Joukossa oli toki muutamia sen verran hyviä tekstejä, että niitä kannattaa tarjota vaikkapa Usva-lehteen tai lähettää ensi vuonna Novaan.

Erikoinen ilmiö olivat myös erilaiset huumori- ja sekoilutekstit, joita kisaan tuli jonkin verran. Toki huumori ja jopa parodiat sopivat URSin piiriin, ja ainakin yksi varsin ronskiakin huumoria sisältävä tarina nousi omien henkilökohtaisten suosikkieni joukkoon. Joukossa oli kuitenkin tekstejä, jotka oli selvästi kirjoitettu aivan pilailumielessä tai jopa jonkinlaiseksi metatason kirjoituskilpailuhuumoriksi, eikä niihin ollut edes yritetty rakentaa mielekästä tarinaa. Parhaimmillaan nämä huumoripläjäykset olivat hauskoja ja piristivät luku-urakkaa, ja parhaimmiston voisin itse asiassa julkaista Puska– tai Kinos-lehdessä (mikäli kirjoittajat siis suostuvat), mutta varsinaisesta vitsikilpailusta ei kuitenkaan ollut kysymys joten motiivi tällaisen materiaalin lähettämiselle jäi hieman hämäräksi.

Kilpailutekstien kummallisin kategoria olivat häröilytekstit, joissa ei vain yksinkertaisesti ollut mitään järkeä. Erilaisia absurdeja, jopa suorastaan psykedeelisiä sekoiluja tuli kuitenkin sen verran, että aloin jo miettiä, onko jossain joukko ihmisiä jotka ovat ymmärtäneet itsessään toki aika oudolta kuulostavan sanahirviön ”uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio” tarkoittavan absurdistista sekoilua. (Tämä tosin tarkoittaisi, että he eivät ole lukeneet ainuttakaan URS-julkaisua tai mitään, mitä URS-nettisivulla sanotaan, joten luultavasti he vain lähettävät samat häröilytekstit kaikkiin kisoihin.) Edesmenneellä Deathwriters-foorumilla lanseerattiin aikanaan novellikategoria nimeltä ”bronttosaurus” (viitaten pahamaineiseen Bronttosauruksen munat-novelliin, joka – sen tarkemmin yksityiskohtiin menemättä – on erittäin alatyylinen, mauton, groteski ja vailla minkäänlaista logiikkaa taikka järjen hiventä), ja mikäli vielä joskus järjestetään bronttosauruskilpailu, muutamat URS-kilpailuun tulleet tekstit saattaisivat hyvinkin sijoittua siinä kärkisijoille.

Yleisesti ottaen kilpailutöiden lukeminen oli hauskaa. Kaikki tekstit eivät tosiaan aivan onnistuneet olemaan sitä mitä haettiin, tai eivät onnistuneet tekemään sitä tarpeeksi hyvin (ja joistakin teksteistä en tosiaan saanut aivan tarkkaa tolkkua, että mitä ne edes yrittivät olla), mutta olen kuitenkin erittäin tyytyväinen kilpailun satoon. Ajattelin myös haarukoida joukosta sellaiset tekstit, jotka vaikuttavat erityisen kehityskelpoisilta, ja mikäli nämä sattuisivat esiraadituksessa karsiutumaan jatkosta, otan ainakin tavoitteeksi antaa näiden kirjoittajille henkilökohtaista palautetta sekä mahdollisia vinkkejä siitä, mihin kyseinen teksti kannattaisi lähettää. Postia saattaa siis olla tulossa, vaikka jatkoon ei pääsisikään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: