Iron Sky

Iron Skyn idea lienee useimmille jo tuttu. Joukko natseja pakeni kuun pimeälle puolelle vuonna 1945 ja natsit ovat siitä lähtien kehittäneet aseita maapallon valtausta varten Schwarze Sonne -kuuasemallaan. Vuonna 2018 Yhdysvaltain presidentti (Stephanie Paul) lähettää kuuhun retkikunnan tarkoituksenaan kohottaa laskevia kannatuslukuja. Kuunatsit kaappaavat yhden astronauteista ja päättävät kuulustelujen jälkeen, että on tullut aika aloittaa tuhatvuotisen valtakunnan jälleenrakentaminen. Ainut ongelma on se, että natsien teknologia on jämähtänyt 1940-luvulle eikä maailmanhistorian massiivisin sotakone Götterdämmerung lähde käyntiin ilman maapallon uusinta teknologiaa. Hakureissulle maapallolle päätyvät kuuführerin asemasta haaveileva Klaus Adler (Götz Otto), natsismiin sinisilmäisesti uskova Renate Richter (Julia Dietze) ja astronautti James Washington (Christopher Kirby). Laskeutumisen jälkeen mikään ei sitten menekään suunnitelmien mukaan.

Kyseiset kolme henkilöä ovat elokuvassa päärooleissa, joten heidän varassaan Iron Sky joko kaatuu tai pysyy pystyssä. James Washingtonissa on elokuvan alkupuolella hieman liikaa stereotyyppisiä komediamaneereita, mutta niiden alta löytyy vähitellen luonnetta ja syvyyttä. Klaus Adler puolestaan on perinteinen yrmy maailmanvalloituksesta haaveileva natsi, jolla on kaksi perusilmettä: koppalakki päässä ja ilman. Iron Skyn kiinnostavin henkilö onkin Renate Richter, jonka maailmankuva sortuu rymisten elokuvan aikana. Kirby, Otto ja Dietze onnistuvat kaikki rooleissaan ja heidän ansiostaan Iron Sky on muutakin kuin pelkkä tehosterymistely. Sivuroolit ovat sen sijaan lähinnä pelkkiä humoristisia karikatyyreja.

Iron Skyn erikoistehosteita ei voi moittia, pienellä budjetilla on saatu aikaan näyttävää jälkeä. Star Wreckin tehosteissa huomasi ajoittain, että kyseessä oli harrastajavoimin toteutettu elokuva, mutta Iron Sky näyttää kautta linjan ammattilaisten tekemältä. Natsien kuuasemassa on jylhää massiivisuutta ja sen steampunk-henkinen teknologia sopii elokuvan henkeen täydellisesti. Avaruustaistelukohtauksetkin vetävät vertoja Hollywoodin megatuotannoille. Voikin vain ihmetellä, miten Hollywoodin elokuvantekijät oikein saavat tuhlattua monikymmenkertaiset budjettinsa. Tosin suurimmat näyttelijätähdet eivät varmaankaan edes lukisi käsikirjoitusta ellei heille tarjottaisi Iron Skyn budjetin verran palkkiota.

Juonessa on aineksia vaikka mihin ja elokuvan lyhyeen kestoon verrattuna siihen on tungettu hieman liikaakin tavaraa. Katsojalle ei juurikaan jää hengähdystaukoja, sillä toiminta etenee vauhdilla. Tylsistymään ei todellakaan pääse, mutta muutama lisäminuutti olisi kyllä ollut paikallaan. Varsinkin kuuführer Wolfgang Kortzfleischin (Udo Kier) roolia olisi voinut laajentaa reippaasti. Nyt Kierin osaksi jää lähinnä vain natsiunivormussa patsastelu. Toivottavasti DVD:lle saadaan aikanaan jonkinlainen extended cut, joka syventää tarinaa entisestään. Tarina saattaa myös jatkua, sillä lopputekstien aikana vihjataan, että apokalyptisesta lopusta huolimatta joltain toiseltakin taivaankappaleelta saattaa aikanaan kuulua kummia.

Osa Iron Skyn komiikasta on luonteva osa tarinaa, osa taas jää pelkiksi irtovitseiksi. Charlie Chaplinin Diktaattorilla on odotettua suurempi osuus tarinassa kun taas Perikato-viittaus on lähinnä YouTube-vitsien jatko. Mukaan on upotettu myös vitsejä, joita ulkomaalaiset katsojat eivät edes pysty ymmärtämään, esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin kampanjapäällikön nimi. Viittaukset muihin elokuviin toimivat suurimmaksi osaksi hyvin ja niiden bongailu onkin osa elokuvan viehätystä. Kaikkien viittausten huomaaminen vaatinee useamman katselukerran. Iron Sky on kaiken kaikkiaan onnistunut elokuva, joka lunastaa siihen asetetut odotukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: