Huomenna ne tulevat -kiertueraportti

Huomenna ne tulevat -kiertue on nyt päättynyt. Kiitokset kaikille teille, jotka osallistuitte!

Mikään valtava menestys kiertue ei ollut, rahallisesti se teki kaikkine matkoineen, majoituksineen ja virkistyskuluineen varmasti satoja euroja tappiota ja sen aikana kirjojakin lopulta taidettiin myydä vain viitisenkymmentä (kaikista paikallisten scifiseurojen tapaamisten myynneistä minulla tosin ei ole tarkkaa tietoa, koska ulkoistin osan niistä). Hauskaa toki pääsääntöisesti oli, ja vaikka yleisöä ei valtavia määriä ollutkaan, laatu korvasi tälläkin kertaa määrän. Uusia ideoita ja yhteistyökuvioita kehiteltiin paljon, ja tietysti käytiin viihdyttäviä keskusteluja ja vietettiin aikaa hyvässä seurassa. Olihan joukossa myös ns. nuorisotalokeikkoja, joiden mielekkyyttä tuli muutamaan otteeseen pohtineeksi, mutta jotain hyödyllistä niistäkin aina tuntui poikivan. (Tai ainakin rattoisa terassihetki Aurajoen rannassa herrojen Nummelin, Sisättö ja Soikkeli kanssa. Turku on kaunis kesäkaupunki!)

Ennen kaikkea kiertue opetti nöyryyttä tosiasioiden edessä. URS on kotimaisten spekulatiivisten kirjoittajien keskuudessa herättänyt varsin paljon positiivista huomiota, ja sellaisen keskellä on helppo ylpistyä. Ruohonjuuritason kiertäminen sen varsinaisen fandomin kenttäväen keskuudessa kuitenkin osoitti, että suosio on lopulta jäänyt hyvin pieneen piiriin. Etenkin paikallisten scifiseurojen tapaamisiin tuppautuessaan, ja jossain määrin myös paikallisia julkistamistilaisuuksia järjestäessään, sai huomata että suurelle osalle harrastajakuntaa URS on edelleen aivan tuntematon asia eikä se heitä edes ihmeemmin kiinnosta. Julkistamistilaisuuksiin saapui lähinnä jo ennestään muista yhteyksistä tuttuja ihmisiä, ja seurojen tapaamisissa taas suhtautuminen oli jos nyt ei suoranaisesti nuivaa niin ainakin varsin välinpitämätöntä.

Toisaalta on ollut hienoa huomata, että fandomin ulkopuolella URS on herättänyt yllättävän paljon kiinnostusta. Huomenna ne tulevat -kirjassa debytoinut Matthew Pallasoja otti missiokseen levittää URSin ilosanomaa Etelä-Suomen goottipiireihin, ja onnistui muutaman klubin kiertämällä myymään viitisenkymmentä kirjaa – siis saman verran kuin koko fandomille suunnatun kiertueen aikana meni kaupaksi! Myös monet muut fandomin ulkopuoliset ovat kirjoja ostaneet ja niistä pitäneet, onpa kuulunut jopa kommentteja tyyliin ”yleensä mä en tykkää mistään scifistä, mutta nää teidän jutut oli hyviä”. Oikealla tiellä siis selvästi olemme, kaikesta huolimatta!

Kiertueen floppaaminen sai jopa aikaan sellaisen ajatuksen, että ehkä kotimainen fandom ei lopulta ole URSille otollisin kohdeyleisö. Lopultahan me julkaisemme varsin vanhanaikaista ja perinteistä spekulatiivista kirjallisuutta, ja sitä on harrastajapiireissä ymmärrettävästi luettu jo vuosikymmenet joten se ei hyvinkään toteutettuna (niin kuin me toivon mukaan sentään olemme tehneet!) jaksa säväyttää vaan kaikenlainen uuskumma ja kokeilullisempi materiaali sytyttää enemmän. Vähemmän perehtyneelle yleisölle URS sen sijaan saattaa upota paremmin, ainakin jos heillä ei ole lähtökohtaista ”scifikammoa”.

Jokaisen URS-kirjoittajan puolesta en tietysti voi puhua, mutta itse aion nyt tehdä periaatepäätöksen ja lopettaa häiriköinnin scifiseurojen tapaamisissa (olutta saatan toki tulla niihin juomaan). Finnconissa tulen edelleen järjestämään URS-ohjelmaa niissä puitteissa kuin järjestävät tahot sen sallivat, mutta muussa suhteessa siirryn noudattamaan samaa periaatetta kuin millä Vartiotorni-lehtiä asematunnelissa markkinoidaan – eli materiaalia on aina mukana, mutta en sitä kenellekään tuputa ellei joku erikseen tule kysymään.

Alkujaankin varsin hömelö ajatukseni tuoda rock’n’roll-meininkiä Suomi-spefiin osoittautui siis epäonnistuneeksi, ja vastaavia kiertueita tuskin tulemme enää näkemään. URS ei kuitenkaan tästä lannistu, vaan uusia julkaisuja on tulossa entiseen malliin! Finnconissa ilmestyvät avaruusteemainen Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita – uskallan jo nyt sanoa, että paras URS-kirja tähän mennessä! – sekä spekulatiivista romantiikkaa sisältävän Ursula-lehden ensimmäinen numero ja myös ylimääräinen Kultakuoriainen. Loppuvuodesta on sitten tulossa Punainen antologia ja maailmanloppuantologia sekä kaksi numeroa Kultakuoriaista, dekkarinumero ja URS-kirjoituskilpailun satoa esittelevä erikoisnumero.

Ja ensi vuodeksikin on jo suunnitelmia, kuinkas muutenkaan! Vuoden 2013 teemaksi näyttäisi muodostuvan kauhu eri muodoissaan, joten kaikenlaista hyytävää lukemista on luvassa. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin, kunhan edellisetkin julkaisut saadaan pois alta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: