Prometheus

Ridley Scottin Prometheus-elokuvasta piti alun perin tulla Alienin esiosa, mutta jossain vaiheessa tuotantoa Scott päätti ettei tulekaan. Kun vielä käsikirjoittajakin vaihtui kesken kaiken niin lopputuloksena on omituinen sekasikiö, jonka sanoma hukkuu epäloogisuuksien ja käsittämättömyyksien alle.

Elokuvan alussa Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) and Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) löytävät luolamaalauksen, joka paljastuu LV-223 -nimiseen kuuhun osoittavaksi tähtikartaksi. Samanlaisia vihjeitä on löytynyt useiden muidenkin muinaisten sivilisaatioiden jäljiltä, joten pariskunta päättelee kyseessä olevan kutsu tulla käymään (eikä esimerkiksi varoitus pysyä kaukana kyseisestä paikasta). Shaw ja Holloway saavat Weyland-yhtiön johtajan Peter Weylandin rahoittamaan retkikunnan LV-223:lle, mutta Weylandilla on tietenkin asiassa oma agendanda. Mukaan lähtee myös David-niminen androidi (Michael Fassbender). Alien-elokuvia katsoneet tietävät, että androidi miehistössä on yleensä huono idea.

Prometheuksen alkupuoli on kiinnostava ja hetkittäin päästään jopa Alien-elokuvan tunnelmiin kun retkikunta tutkii maanalaisia katakombeja. Hyvin pian koko homma kuitenkin hajoaa kuin Bishop alien-kuningattaren käsittelyssä. Jostain syystä henkilöt alkavat käyttäytyä täysin järjettömästi. Esimerkkinä vaikka biologi, joka menee tökkimään sormellaan täysin tuntematonta eliölajia ja lepertelee kuin kissanpennulle, vaikka kuka tahansa taviskin tajuaa avaruusmadon käyttäytyvän kuin iskuun valmistautuva kobra. Ketään ei myöskään tunnu suuremmin liikuttavan se, että yhtäkkiä alukselle ilmestyy täysin tuntemattomia ihmisiä eikä käytävillä verisenä juoksenteleva Shawkaan aiheuta reaktioita aluksen miehistössä.

Kaikkein häiritsevintä on kuitenkin se, että juoni tuntuu kaiken aikaa pohjustavan Alien-elokuvaa ja mukana on alien-maailman elementtejä, jotka ovat täysin irrallaan jatkumosta. Lopun tapahtumista olisi saanut siistin paketin, joka jatkuisi luontevasti Alienin alussa, mutta kun ei niin ei. Pakkolaskun tehnyt muukalaisalus ei olekaan Alienissa sama kuin Prometheuksessa eikä Nostromon havaitsema hätäkutsu tulekaan Prometheuksen pakokapselista. Lopun alienkaan ei ole alien vaikka siltä vähän näyttää. Hetkittäin tulee mieleen, että katsoinko sittenkin The Asylumin tekemän Alien-ripoffin. Lopputekstien jälkeen olisi pitänyt olla kohtaus, jossa Shaw herää hyperunesta ja paljastuu että koko elokuva olikin vain hänen painajaistaan.

Elokuvan positiivisia puolia ovat Noomi Rapace ja 3D-efektit. Valitettavasti taas kerran suurin osa budjetista on laitettu efekteihin ja käsikirjoitus on raapustettu tuopinalusen kääntöpuolelle. Kyllähän tämän nyt katsoi, mutta kannattaa odottaa DVD/BluRay-julkaisua eikä maksaa täyttä 3D-lipun hintaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: