Petteri Hannila: Fargoer

Petteri Hannila lienee URS-julkaisuja seuranneille tuttu jo Kultakuoriaisesta. Kauhuteemaisessa numerossa #3 julkaistiin hänen novellinsa Kasvit. Heinäkuusta 2012 lähtien hän on julkaissut e-kirjamuodossa englanninkielistä Fargoer-fantasiasarjaa (virallinen suomennos on Kaukamoinen), jota on tähän mennessä ilmestynyt neljä osaa. URS-toimitus päätti tutustua sarjaan ja kertoo siitä nyt tässä.

Fargoerin keskushenkilö on Vierra, kainuiksi kutsuttuun matriarkaaliseen metsästäjä-keräilijäheimoon kuuluva nainen, päällikön sukua mutta yhteisössään kuitenkin ulkopuolinen. Aikuistumisriitissä hän saa kuulla kohtalostaan, johon kuuluu seikkailuja kaukomailla ja suuria tekoja, mutta myös suuria kärsimyksiä. Jo ensimmäisissä tarinoissa ennustus osoittautuu totuudenmukaiseksi. Vierra päätyy naapurikansojen, turjalaisten ja viikinkien, pariin, eikä tämä tapahdu aivan kolhuitta. Kaikesta päätellen hänen matkansa myös on vasta alussa.

Nimistöstä ja muista yksityiskohdista voi päätellä, että tarinat sijoittuvat varhaiskeskiaikaiseen Eurooppaan, joskin taikuus ja muut yliluonnolliset elementit, etenkin suomalainen tarusto ja viikinkimytologia, ovat vahvasti läsnä. Idea ei ole kotimaisessa spekulatiivisessa fiktiossa aivan ainutlaatuinen, kuten ei myöskään nuori nainen tarinoiden päähenkilönä, mutta yleisimmistä lajitovereistaan poiketen Fargoer ammentaa tyylillisen inspiraationsa vanhan liiton miekka&magia-tarinoista. Vaikkapa Robert E. Howardin Conan-tarinoiden tapaan Fargoerkaan ei ole yhtenäinen pitkä tarina, vaan esittää pikemminkin yksittäisiä fragmentteja päähenkilönsä eri elämänvaiheista (joskin Conanista poiketen ne etenevät ainakin alkujaksojen perusteella kronologisesti). Tarinat ovat varsin seikkailullisia ja toiminnallisia, kauhuelementtejäkään ei kaihdeta, ja Howardin sankarien tapaan Vierra saa välillä kestää melkoista rusikointia. Melkoisen URS-henkistä siis! Mistään pastisseista ei kuitenkaan ole kyse, vaan Hannila kirjoittaa selkeästi omalla tyylillään ja äänellään.

Sarja on vielä niin alkuvaiheessa, että on vaikea sanoa mihin suuntaan kokonaisuus tulee kehittymään. Ensimmäiset neljä osaa kuitenkin ovat kaikin puolin viihdyttävää luettavaa, ja myös sopivan pituisia kerta-annoksia (10-20 A4-liuskaa). Ensimmäinen jakso on ilmainen, muut voi ladata vajaan euron kappalehintaan useammastakin eri nettikaupasta. Viides jakso on tätä kirjoittaessa jo työn alla.

Voi tietysti pohtia, onko englanti aivan optimaalinen kieli lukea tämänkaltaisia tarinoita. Kieliratkaisun toki ymmärtää, sillä pienellä kielialueella on lopulta melko rajallisesti yleisöä kotimaiselle seikkailulliselle fantasialle, ja kansainväliselle lukijakunnalle suomalaiskansalliset ja skandinaaviset elementit ovat toisaalta varmasti kiehtovia ja eksoottisia. Käännös on myös ainakin maallikon silmään onnistunut. Suomenkielinen versio Vierran seikkailuista olisi silti hyvä olemassa, ja ilmeisesti sellainen myös on työn alla.

Joka tapauksessa URS suosittelee Fargoer-sarjaa ja jää mielenkiinnolla odottamaan seuraavia jaksoja. Sarjaan pääsee tutustumaan täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: