Tomi Sonster: Luonnos seikkailuksi (ntamo 2012)

(Huomautettakoon heti alkuun, että kirjoittaja ei tiedä eikä ymmärrä runoudesta yhtään mitään. Tämä ei toki estä häntä arvioimasta runoteosta.)

Millaista olisi uusrahvaanomainen spekulatiivinen runous? Urs.fi-sivulla on esitetty ehdotus, että novellien lisäksi Kultakuoriaiseen voisi lähettää myös muuta materiaalia, esimerkiksi sarjakuvia tai runoja, mutta kumpaakaan ei toistaiseksi ole nähty.

Runouden puolelta meitä sentään on lähestytty. Tomi Sonster ystävällisesti lähetti Urs-toimitukselle arvostelukappaleen runoteoksestaan Luonnos seikkailuksi (ntamo 2012), ja olen siihen nyt perehtynyt. Uusrahvaanomaista tämä ei ole, kiehtovaa kylläkin.

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen runous olisi luultavasti jotakin sellaista, mitä Robert E. Howard kirjoitti Weird Tales -aikana, siis tiukasti loppusoinnutettuja ja sisällöltään selkeitä pulp-kertomuksia runomitassa. Sonsterin lähestymistapa on toisenlainen. Kirja koostuu muutaman rivin mittaisista (no, on joukossa muutama pitempikin), pääsääntöisesti otsikoimattomista runoista, jotka asiayhteydestään irrotettuna menisivät täydestä yksittäisinä modernin absurdeina runoina. Kokonaisuutena ajatuksen kanssa luettuna runonpätkistä kuitenkin muodostuu selkeästi kokonaisuus, vaikkakaan ei kovin selkeä sellainen. Välillä seuraava runo tuntuu jopa suoraan jatkavan siitä, mihin edellinen jäi, ja tietyt elementit ja teemat toistuvat läpi teoksen – ja kehittyvätkin, ainakin johonkin suuntaan.

Yksiselitteistä tarinaa kokonaisuudesta ei aivan helpolla löydy, mutta ei tarvitse olla edes kovin tarkkaavainen lukija huomatakseen, että tietyt henkilöt, ryhmät ja paikat tulevat vastaan kerta toisensa jälkeen. Ollaan kaupungissa, joka vilisee meedioita ja noitia, raadonsyöjiä ja vampyyreja, vähän väliä palataan hautausmaalle tai luostariin, kohduista ryövättyihin sikiöihin tai varastettuun kiirastuleen, ja ihmisiä surmaavaa demoniakin jahdataan. Taustalla häilyvät tulkitsijoiksi kutsuttu tarkemmin täsmentämätön joukko sekä kaupungin salaperäinen pormestari. Kertoja tai näkökulmahenkilö – mikäli kyseessä on alusta loppuun sama henkilö, tätäkään ei täsmennettä – tuntuu ainakin näennäisesti toimivan pormestarin alaisuudessa ja saavan erilaisia tehtäviä, joiden tarkoitus on suojella kaupunkilaisia erinäisiltä pahoilta asioilta. Hän tosin sekaantuu kaupungin elämään muillakin, ajoittain varsin brutaaleilla tavoilla, ja saa kertaalleen tehtävän jopa itseltään Jeesukselta. Kertojalla on myös kyky muuttaa olentojen olemusta, esim. tehdä raatelijoista peukaloijia. Muutenkin kaupungin todellisuus on varsin epävakaa, ja olennot muuttavat usein muotoaan tai paljastuvat joksikin muuksi.

Mistä sitten on kysymys? Suoraviivaista tarinaa teoksen tuskin on edes tarkoitus kertoa, eikä sellaista edes jää kaipaamaan. Mielikuvien ja kielikuvien tasollahan tässä pelataan, ja se myös toimii. Jo yksittäiset visiot ovat herkullisia, ja kielen ja sisällön näennäistä brutaaliutta pehmentää ajoittainen huumori, joka tosin on varsin mustaa. Taustalla rakentuva kokonaisuus, josta ei aivan saa kiinni, aiheuttaa miellyttäviä oivalluksia – hei, eikös tämä elementti juuri mainittu muutama runo takaperin? Sonsterin tyyli on hyvin omanlaistaan, mutta jos jonkinlaisia vertailukohtia on haettava, ne löytyvät ainakin runouden suhteen sivistymättömälle rockmusiikin puolelta. Mieleen tulee sekoitus varhaista Absoluuttista nollapistettä kaikkein huuruisimmillaan sekä varhaista YUP:ta kaikkein kirvesperseisimmillään. Mielleyhtymä tosin saattaa johtua vain siitä, että molemmat mainitut yhtyeet ovat harrastaneet hieman haasteellisesti tulkittavia teemalevyjä.

Joka tapauksessa on sanottava, että minä pidin Luonnos seikkailuksi -teoksesta. Maailmankuvaansa on hyvä laajentaa, eli jos modernimpi runous ei aivan sydänkohtausta aiheuta, URS suosittelee tutustumaan Tomi Sonsterin teokseen! (Esim. täällä se onnistuu.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: