Dredd

Uusin Judge Dredd -filmatisointi Dredd ei saavu Suomessa lainkaan elokuvateattereihin. Night Visions -festivaalin lisäksi elokuva on nähtävillä Bio Rex Sellossa parissa erikoisnäytöksessä. Yleensä teatterilevityksen puuttuminen merkitsee floppia, mutta Dredd on saanut ulkomailla hyviä arvioita. Koska myös $220 miljoonaa tahkonnut Resident Evil: Retribution kiertää Suomen elokuvateatterit kaukaa, elokuvien teatterilevitys näyttää olevan nykyisin aivan satunnaista.

Jotkut saattavat muistaa Sylvester Stallonen Judge Dredd -version vuodelta 1995. Onnellisia ne, jotka eivät muista. Tällä kertaa Dreddin saappaisiin astuu Karl Urban. Parikseen hän saa Olivia Thirlbyn esittämän tuomarikokelas Andersonin. Anderson on juuri reputtanut tuomaritutkinnon kolmella pisteellä, mutta saa uuden mahdollisuuden. Hän joutuu päivän ajaksi Dreddin pariksi ja Dredd päättää, tuleeko Andersonista tuomari vai ei. Kaksikko lähtee tutkimaan raakaa kolmoismurhaa valtavaan kerrostaloon, jota hallitsee rikollispomo Ma-Ma (Sarah Connorin aikakirjoista tuttu Lena Headey). Ma-Ma ei pidä siitä, että tuomarit sekaantuvat hänen huumebisneksiinsä ja eristää kerrostalon laittamalla sen ydinsotasuojat päälle. Ulos ei pääse, joten Dreddille ja Andersonille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin raivata tiensä 200. kerrokseen, jossa Ma-Ma lymyilee.

Karl Urban on lähes täydellinen Judge Dredd, joka näyttää kaikille, kuka on laki eikä vahingossakaan hymyile. Myös Olivia Thirlby tekee oivan roolin hieman pihalla olevana tuomarikokelaana, joka joutuu betoniviidakossa selviämisen pikakurssille. Ma-Ma sen sijaan jää melko geneeriseksi pahikseksi. Suurin ero sarjakuviin on se, että Mega City Ykkönen muistuttaa scifistisen tulevaisuuden sijaan rapistunutta lähitulevaisuuden kyberpunk-maailmaa. Tähän tottuminen vei hetken aikaa, mutta ratkaisu tuo elokuvaan rosoista realismia. Dredd on brutaalin väkivaltainen elokuva ja K-18 -leima on saattanut osaltaan vaikuttaa päätökseen olla tuomatta elokuvaa teatterilevitykseen.

Kaiken kaikkiaan Dredd on onnistunut filmatisointi, joka jyrää Stallonen version unohdukseen. Ainoa miinuspuoli on lähes täydellinen huumorin puute, joka tekee elokuvasta tylyn katselukokemuksen. Karl Urbanin näkisi mieluusti uudelleen Dreddin roolissa, mutta jatko-osasta ei ole ainakaan vielä tietoa.

1 kommentti (+lisää omasi?)

  1. Khuure
    Mar 14, 2012 @ 20:36:50

    Rapistunut maailma saattaa olla perua tarinakokonaisuudesta nimeltä Day of Chaos (progs 1743–1789), jossa liki 90% Mega-City 1:n väestöstä tuhoutuu. Eipä niinkään, että se kronologisesti sopisi mitenkään sarjakuvien kanssa, mutta tuskinpa elokuva sellaiseen pyrkiikään.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: