Myöhäinen Atorox-päivitys

URS ei tämän vuoden Finnconissa järjestänyt ihmeempää ohjelmaa, ja porukkakin oli hajautunut Suomen tieteiskirjoittajien, Osuuskumman ja Kuoriaiskirjojen pöytiin, joten ihmeempää virallista raportoitavaa ei conista oikein ollut. Iltajuhlista olisi toki voinut kertoa paljonkin joskus vanhan fandomin aikaan, kun alan lehdissä otsikoitiin ulkomaanconien matkapäiväkirjat tyyliin ”Humalassa ulkomailla”, mutta tänä päivänä, kun esikoiskirjailijoiden seminaarissakin tunnetusti keskustellaan lähinnä kestovaipoista ja proteiinin merkityksestä ruokavaliossa, ns. röpöttelyraportit eivät enää ole oikein muodissa joten säästämme lukijamme niiltä.

Atorox-palkinnosta, joka vuosittain myönnetään yleisöäänestyksellä valitulle vuoden parhaalle spekulatiiviselle novellille, voisi sen sijaan sanoa sanasen. Tuloksethan olivat seuraavanlaiset:

  1. Anni Nupponen: Joka ratasta pyörittää (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
  2. Jussi Katajala: Wilhelmus Lyypekkiläisen kuolema (Huomenna ne tulevat)
  3. Tero Niemi & Anne Salminen: Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen (Tiamatin värit)
  4. J. S. Meresmaa: Laulaisin surusi mereen (Huomenna ne tulevat)
  5. Jenni Kauppinen: Taikarasia (Kosmoskynä 3/12)
  6. Magdalena Hai: Vaskimorsian (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
  7. Anne Leinonen: Elä vie neittä pahoille (Kultakuoriainen #4b)
  8. Tuomas Saloranta: Vuosia enkelit varoittelivat (Me emme valehtele)
  9. Tuomas Saloranta: Sammakkoprinssi (Huomenna ne tulevat)
  10. Tuomas Saloranta: Kaksipäisen lehmän varjossa (Spin 2/12)

Onnea kaikille sijoittuneille!

Tarkkaavainen lukija saattaa huomata, että URS-edustus oli listalla melkoinen. Kymmenen kärjestä kaikkiaan kuusi novellia ilmestyi erinäisissä URS-julkaisuissa, ja seitsemäskin on URS-viskaali Salorannan tekeleitä, vaikkakin Turun science fiction -seuran lehdestä. Käytännössä yhtäläisen vahva edustus on myös Osuuskumma-kustannuksella, onhan listalla peräti kuusi osuuskummalaista, ja vaikka suoranaisista osuuskunnan julkaisuista on listalla vain kaksi novellia (kolme, mikäli lasketaan Jussi Katajalan novellikokoelmaan myöhemmin päätynyt kakkossijan novelli), Osuuskumma kahmaisikin sitten komeasti koko kilvan voiton. Ero vaikkapa edelliseen vuoteen, jolloin kymmenen kärkeä hallitsivat Tähtivaeltaja, Portti ja isojen kustantajien antologiat, on melkoinen.

Voitaneen siis sanoa, että jonkinlainen murros on käynnissä. Perinteisistä scifilehdistä mukana ovat vain Spin ja Kosmoskynä, ja yleensä voiton vieneestä Portista ei ollut edes ehdokaslistalla kuin yksi novelli. Aivan ilman soraääniä tällainen ei tietenkään voi tapahtua, ja Tampereen scifiseura Spektre ehtikin jo palkinnonjaossa pitää varsin kekkoslovakialaisen puheenvuoron, jossa vaadittiin Atorox-sääntömuutoksia. Onhan säännöissä toki oltava virhe, jos Atorox-kärkeä vuosikymmenet hallinnut Portti ei yhtäkkiä enää käykään muodollisuutena pokkaamassa taas uutta voittoa – ja kenties närää aiheutti myös se, että kymmenen parhaan joukkoon mahtui turkulaisessa lehdessä julkaistu novelli, mutta Tampereen päälehti loisti poissaolollaan… Edes se, että voitto kuitenkin meni tamperelaisen Osuuskumman tamperelaiselle Anni Nupposelle, ei nähtävästi riittänyt hyvittämään tätä vääryyttä.

Uuttahan tällainen ankkalammikosta kantautuva kaakatus ei Atoroxin historiassa ole. Sääntömuutoksia on 80-luvulta asti tehty parin vuoden välein, kun joku on ollut tyytymätön – hieman kärjistäen voisi sanoa, että jos ehdokaslista laaditaan yleisöäänestyksen perusteella, yleisö äänestää ymmärtämättömyyttään väärin ja vaaditaan asiantuntijaraatia, ja jos taas ehdokkaat valitsee asiantuntijaraati, vaaditaan yleisöäänestystä koska asiantuntijaraati ei ole tehtäviensä tasalla mutta ”kyllä kansa tietää”. Valitettavasti vain sellaista yleispätevää sääntömuutosta, jolla ne juuri minun mielestäni parhaat novellit voittavat, ei oikein ole mahdollista saada aikaan – ellei fandomista sitten tehdä diktatuuria, jossa Portin novellikilpailun voittaja voittaa aina myös Atoroxin sadan prosentin kannatuksella.

Tavallisesta poikkeavalle kymmenen kärjelle on toki aivan luonnollisia selityksiä. URS ja Osuuskumma ovat uusia tekijöitä kentällä, ja niiden lukijakunnassa varmasti on paljon aktiivista väkeä, joka myös äänestää aktiivisesti. Ei liene kenellekään asioita seuraavalle epäselvää, että Atorox-äänestäjiä on vuosittain lopulta melko vähän ja niin ehdokasasettelu kuin kymmenen kärkikin ratkaistaan hyvin pienillä marginaaleilla. Tiettävästi ehdokaslistalle tänä vuonna pääsivät novellit, jotka saivat viisi puoltoääntä, ja aktiivisista Portin lukijoista luulisi kaiken järjen mukaan löytyvän se viisi ihmistä äänestämään suosikkejaan. Nykyinen järjestelmä kuitenkin toimii aivan moitteetta, jos sitä vain vaivautuu käyttämään – ja jos ei vaivaudu, on turha kitistä jälkeenpäin että sääntöjä pitäisi muuttaa. Ensi vuonna vain äänestämään aktiivisemmin, sittenpä saadaan kovempi kisa!

Toinen selitys on se, että fandomin julkaisukenttä todella on muuttunut. URSin ja Osuuskumman kaltaiset tekijät kenties koetaan nousukkaina, jotka tulevat tallomaan instituutioiden varpaille, mutta on hyvä ymmärtää ettei enää ole paluuta aikaan, jolloin novelleja julkaistiin vain Portissa ja parissa scifiseurojen lehdessä sekä satunnaisesti jossain parin-kolmen vuoden välein ilmestyvässä painetussa antologiassa. Tarjontaa on yksinkertaisesti niin paljon, että kilpailukin on väistämättä kovempaa eikä millään julkaisulla enää ole automaattista pääsyä Atorox-kärkikymmenikköön tai edes ehdokaslistalle. Ja vaikka olenkin vähintään puolittain jäävi sanomaan näin, väitän että uudet tulokkaat ovat kasvukivuista selvittyään julkaisseet todella hyvää materiaalia. Makuasioista toki voi aina kiistellä, eikä omistakaan suosikeistani (yhtenä muuten se ainoa ehdolla ollut Portin novelli!) moni päässyt kärkisijoille, mutta yhtäkään huonoa novellia ei nähdäkseni ollut sen enempää ehdokkaiden kuin palkittujenkaan joukossa. Ja Nupposen Joka ratasta pyörittää on ehdottomasti palkintonsa arvoinen, sitä tuskin kukaan kiistää vaikka olisikin henkilökohtaisesti nostanut jonkin muun tekstin ylemmäs.

Joka tapauksessa on jännittävää nähdä, miltä Atorox-kärki näyttää ensi vuonna. Näemmekö Portin vastaiskun, vai ovatko URS ja/tai Osuuskumma jumiutuneet kärkisijoille jäädäkseen? Tähän jokainen voi vaikuttaa… niin, äänestämällä. Sen verran sääntöjä todella on muutettu, että ehdokasasettelu on nykyään käynnissä läpi vuoden, joten omille suosikeilleen voi käydä antamassa puoltoäänen vaikka saman tien ne luettuaan!

P.S.: Hienoista närää tuntui tamperelaisissa aiheuttavan myös minun novellieni suuri edustus sekä ehdokaslistalla että kymmenen parhaan joukossa. Kenties minut sitten mielletään (sattuneesta syystä) osaksi Turun fandomia eli vihollisleiriä, kukapa näistä kaupunkien välisistä kähinöistä ottaa selvän. Voin kuitenkin lohduttaa tuotantoni vihaajia sanomalla, että tänä vuonna minulta ei ilmesty kuin pari novellia, ja niistäkin ainoa Atorox-potentiaalinen – Portissa. Rauha ja tasapaino tulee siis palaamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: