Mikä ihmeen URS?

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio syntyi syksyllä 2010 aktiivisten kirjoittajajien toimesta. He olivat toisaalta kyllästyneet 2000-luvun spekulatiivisen fiktion (scifi, fantasia, kauhu) pyrkimykseen muuttua osaksi valtavirtakirjallisuutta, ja toisaalta huolissaan perinteisen genrekirjallisuuden aliarvostuksesta. Projektin Facebook-sivulla keskeisin idea kiteytettiin tähän tapaan:

Uusrahvaanomainen spefi kulkee ylpeästi ja häpeilemättä Robert E. Howardin, H.P. Lovecraftin ja Edgar Rice Burroughsin jalanjäljissä. Uusrahvaanomainen spefi on paluu aikaan, jolloin barbaarit tiesivät teräksen salaisuuden, eristyneiden pikkukaupunkien liepeillä väijyi kosmisia kauhuja ja kuolevien planeettojen prinsessat olivat kauniita (sekä vähäpukeisia). Uusrahvaanomainen spefi on vapautta kirjoittaa ilman tarvetta kilpailla korkeakirjallisuuden kanssa.

Edellä sanotusta saattaa saada sen käsityksen, että kyseessä olisi pelkkä vitsi tai jopa (hyi hitto!) postmoderni ironia. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio syntyi aidosta rakkaudesta genreen, ja uusrahvaanomaisia tarinoita kirjoitetaan aivan vakavissaan, joskaan ei toki tosikkomaisesti. Tarkoitus ei myöskään ole julistaa, että olisi olemassa yksi ainoa oikea tapa kirjoittaa spekulatiivista fiktiota. URS hyväksyy myös reaalifantasian ja uuskumman, se vain edustaa vaihtoehtoa näille korkeakirjallisille ja valtavirtaa lähestyville suuntauksille, ja tahtoo uskoa, että perinnetietoisille oudoille tarinoille on sijaa myös meidän postmodernina aikanamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: