Kirjoituskutsu: Hei, rillumapunk! (2014)

Nyt on aika laittaa radiosta soimaan reipasta haitarimusiikkia, kiskoa henkiset kumisaappaat jakoihinsa ja suunnata Lapin jänkälle tahi kaupungin sykkeeseen. Visioikaa menneistä päivistä nykyajan lasien läpi katsottuna, ja tarjotkaa novelleja Rillumapunk-antologiaan!

Wikipedia määrittelee rillumarein seuraavasti: ”Rillumarei-nimitystä käytetään sodan jälkeen 1940- ja 1950-luvuilla ohjelmallisissa iltamissa esitetystä kuplettiperinnettä mukailevasta viihteestä.” Alan olennaisia elokuvia ovat Rovaniemen markkinoilla, Hei, rillumarei!, Lentävä kalakukko sekä Rantasalmen sulttaani.

Rillumareihin kuuluu rehti, jätkämäinen meno. Taidetta ja kaupunkilaisten kultturellia menoa ei suuremmin arvosteta tai ymmärretä, olennaista on oma vapaus mennä milloin ja minne haluaa. Tarinan voi sijoittaa Lapin erämaihin tai vaikkapa Helsinkiin, kunhan pääosassa on konstailematon tyyppi, jolla on iloinen mieli ja hyvät hoksottimet. Perinteisesti pääosa on kuulunut miehille, mutta nyt sellaiset rajoittavat, sukupuoleen sidotut tavat on syytä viskata romukoppaan.

Punk puolestaan on kapinaa. Kapinaa totuttua yhteiskuntajärjestystä ja vallanpitäjiä vastaan. Se on myös itsensä toteuttamista omin ehdoin, ulkonäkö valitaan omien mieltymysten mukaan ja luodaan itse. Joku leikkaa hiuksensa mohikaaniksi ja värjää vihreällä, toinen asennuttaa kyberneettisen raajan ja kolmas rakentaa höyrymechan. Punkkarit kuuntelevat ensin itseään, sitten vasta muita. On jokaisen oma tulkinta, millä tavoin punk ilmenee 50-lukulaisessa, suomalaisessa mielenmaisemassa.

Rillumarei-tarinoihin voidaan katsoa kuuluvan myös tiettyjä muita elementtejä, kuten rosvo tai rosvojoukko, joka pyrkii jymäyttämään sankareita, varsin usein kauniin naisen avulla. Nainen voi olla mukana hivenen vastentahtoisesti ja kenties kääntää kelkkansa jossain vaiheessa. Mutta kuten edellä todettiin, näin oli 60 vuotta sitten. Nykypäivän näkökulmaa soveltaen rooleja voidaan väännellä miten sattuu eikä sukupuolibinäärissä tai heteronormatiivisuudessa ole tarpeen pitäytyä.

Antologia julkaistaan vuonna 2014, varsin luultavasti joko kesällä pidettävässä Finnconissa tai jo sitä ennen. Tekstien deadline on helmikuun 2014 loppu. Antologian toimittavat Shimo ”Raapaleseppo” Suntila ja Juha ”Hevijätkä” Jyrkäs. Antologian julkaisee Kuoriaiskirjat.

Materiaali lähetetään joko .txt-, .rtf- tai .doc-muodossa kummallekin toimittajalle osoitteisiin khuure@gmail.com ja poropetra@gmail.com, otsikkoon mukaan sekä kirjoittajan nimi että novellin nimi.

Lisäys: Koska kyse on URS-projektista, novellien tulee olla laskettavissa joko science fictionin, fantasian, kauhun tai kumman piiriin.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Paluuviite: Rillumapunk syntyy | Aavetaajuus.fi (BETA)
  2. Paluuviite: Kirjoituskutsu: Pekka – tarinoita Siitoimesta

Jätä kommentti